Złuszczanie kwasami

ZŁUSZCZANIE KWASAMI

ZŁUSZCZANIE KWASAMI

Najprościej mówiąc, kwasy zwiększają odległość pomiędzy komórkami w skórze, co osłabia łączące te komórki wiązania. Efektem jest oddzielenie warstwy rogowej naskórka i jej złuszczenie. Ponieważ jednak każdy kwas jest inny, ma oprócz tego jeszcze inne właściwości – a więc i przeznaczenie. Niektóre kwasy dodatkowo niwelują niedoskonałości skóry, inne ujednolicają jej koloryt, jeszcze inne ściągają pory, regulują wydzielanie sebum, rozjaśniają blizny, mają właściwości przeciwzapalne, nawilżające czy też dobrze wpływają na elastyczność skóry. Dlatego też dobiera się je do rodzaju skóry i jej problemu.


Rodzaje kwasów

Rodzaje kwasów

Rodzaje kwasów:
- alfa-hydroksykwasy (AHA)
- beta-hydroksykwasy (BHA) 
- poli-hydroksykwasy (PHA)

Działanie

Działanie

Zabiegi kwasami AHA
 oraz preparaty na ich bazie polecane są głównie dla osób ze skórą dojrzałą lub trądzikową. Regularnie stosowane nawilżają, poprawiają elastyczność skóry, rozjaśniają przebarwienia, a także niwelują zmarszczki i inne oznaki fotostarzenia skóry. Wyższe stężenia tych kwasów pomagają w walce z uciążliwym trądzikiem, jednak ze względu na ryzyko podrażnień nie każdy może z nich korzystać. Unikać kwasów z tej grupy powinny osoby z problemami naczyniowymi oraz bardzo wrażliwą skórą. Kwasy AHA najczęściej stosowane w kosmetyce:

  • Kwas mlekowy - naturalnie występuje w maślance, jogurtach oraz kwaśnym mleku, a także w kiszonych warzywach. Działa złuszczająco oraz antybakteryjnie, nawilża skórę oraz wzmacnia strukturę kolagenu.
  • Kwas glikolowy – pozyskiwany z trzciny cukrowej oraz owoców takich jak winogrona, jabłka i agrest. Pobudza odnowę komórkową, rozjaśnia przebarwienia a także przyśpiesza syntezę kolagenu.
  • Kwas jabłkowy – występuje w wielu owocach, głównie w jabłkach. W niskich stężeniach działa na skórę nawilżająco oraz rozjaśniająco. W wyższych zmiękcza zrogowaciały naskórek oraz peelinguje skórę.
  • Kwas cytrynowy – występuje między innymi w cytrusach, ananasach, kiwi. Ma silne działanie rozjaśniające oraz wyrównujące koloryt skóry.
  • Kwas migdałowy – pozyskiwany z migdałów, a także wiśni, brzoskwiń i moreli. Wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne, złuszcza naskórek oraz hamuje łojotok, a także poprzez stymulowanie produkcji kwasu hialuronowego ujędrnia oraz nawilża skórę.

Kwasy BHA

Wśród kwasów BHA w kosmetyce występuje jedynie kwas salicylowy. Może być pozyskiwany z krzewów róż, malin, liści brzozy czy kwiatów rumianku. Dzięki rozpuszczalności w tłuszczach ma zdolność przenikania przez sebum i działania na głębokie warstwy skóry. Charakteryzuje się silnym działaniem złuszczającym, przeciwtrądzikowym i antybakteryjnym. Odblokowuje pory oraz oczyszcza mieszki włosowe, likwiduje zaskórniaki. Kwas salicylowy jest zdecydowanie łagodniejszy niż kwasy typu AHA i powoduje mniej skutków ubocznych.

Kwasy PHA

Kwasy PHA, czyli glukonolakton, glukoheptanolakton oraz kwas laktobionowy, to kwasy nowej generacji, które wykazują właściwości bardzo podobne do kwasów AHA, jednak działają o wiele łagodniej, dzięki czemu nie podrażniają, nie powodują zaczerwienienia, pieczenia czy wysuszenia skóry. Stosowanie kwasów PHA zaowocuje odświeżeniem i oczyszczeniem cery, a także jej nawilżeniem oraz ujędrnieniem. Szczególnie polecane są osobom, które ze względu na problemy naczyniowe lub bardzo wrażliwą skórę nie mogą korzystać z silniejszych kwasów AHA i BHA.





Przeciwskazania

Przeciwskazania

Na złuszczanie skóry kwasami nie mogą sobie pozwolić:
  • kobiety w ciąży;
  • matki karmiące piersią;
  • cukrzycy;
  • osoby mające otwarte rany i odmrożenia;
  • osoby, u których zdiagnozowano kłopoty z odpornością;
  • osoby po doustnej terapii witaminą A;
  • alergicy;
  • osoby, które mają dużo tzw. pajączków naczyniowych;
  • osoby ze świeżymi bliznami po operacjach